Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant

Ook interessant

E-learning Negatief zelfbeeld

 

Wil je je kennis over de behandeling van cliënten met een negatief zelfbeeld uitbreiden en punten halen voor je registratie?

Dat kan nu met de module Negatief zelfbeeld van De Slimste POH-GGZ.

Luister naar het interview bij de e-learning

 

De Podcastpsycholoog #9 Negatief zelfbeeld

 

Eind februari 2020 had ik een gesprek met psycholoog en wetenschappelijk medewerker Marissa van der Sluis. In de podcasts  die ze samen met Leonie van Dijk maakt, bespreekt zij met haar gasten diverse psychologische onderwerpen.

 

En toen kwam COVID-19 ...  

Maar nu is de podcast er : Een gesprek tussen twee therapeuten over de ins and outs van een negatief zelfbeeld.

Door een roze bril leren kijken? Oefenen, oefenen, oefenen ...

 

Bennik en collega's onderzochten een online zelfhulpcursus gericht op het versterken van psychische veerkracht bij jongeren door middel van positieve interventies. De zes weken durende training bestaat uit zes korte modules. Te kort om blijvend effect te hebben, concluderen de onderzoekers.

 
Van Schie en collega's onderzochten wat verschillende vormen van feedback met je doen en concludeerden dat een positief zelfbeeld een buffer vormt tegen kritiek en afwijzing. Heb je een negatief zelfbeeld dan is het lastig om negatieve kritiek naast je neer te leggen, ook als je die kritiek als niet-kloppend ervaart. Even lastig is het om positieve feedback door te laten dringen. 

 
Je mag je best speciaal voelen, zegt psychotherapeut Craig Malkin in een artikel in Psychologie Magazine. Gezond narcisme vormt een buffer tegen psychische klachten.

 
Een thema-avond van de VPRO op 4 januari 2019. Het is normaal dat je niet altijd gelukkig bent en je hoeft dus niet te doen alsof dat wel zo is. Bekende Nederlanders en Belgen geven een inkijkje in hun stemmingen.

 
Von Soest en collega’s onderzochten welke factoren de zelfwaardering op latere leeftijd bevorderen dan wel belemmeren.

 
In ggz-instellingen in Maastricht, den Haag en Amsterdam is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van een begeleide zelfhulpinterventie, gebaseerd op de interventie die in Negatief zelfbeeld beschreven is.

 
In mei 2018 had ik een gesprek met studentenpsycholoog Allard van Leeuwen. In zijn podcasts bespreekt hij met zijn gasten psychologische onderwerpen. Deze keer ging het over de problematiek van een negatief zelfbeeld, onder andere bij studenten.

 
Succesvolle Nederlanders vertellen over hun professionele dieptepunten als aanzet tot een maatschappelijk debat over het taboe op falen.

 
Op 10 april 2018 is op NPO3 de eerste aflevering van TrueSelfie te zien, een programma over jonge mensen die leven met psychische problemen, zoals gedachten aan zelfdoding, paniekaanvallen of depressies.

 
Greta Noordenbos en Zoila van Geest onderzochten of eetstoornispatiënten meer last hebben van zelfkritiek en innerlijke kritische stemmen dan gezonde mensen zonder eetstoornis.

 
Vanaf 2003 is 1 maart Nationale Complimentendag. Geef op deze dag minstens drie complimenten. Bij cliënten met een negatief zelfbeeld moet je vaak extra moeite doen om een compliment door te laten dringen.

 
Ik geef regelmatig een gastles over negatief zelfbeeld aan de Postgraduate Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog. Met de Olympische Winterspelen 2018 in zicht een kleine bloemlezing.

 
Brecht Griffioen en Anneleen van der Vegt onderzochten de effectiviteit van de Negatief zelfbeeld interventie in vergelijking met emdr bij mensen met psychiatrische problematiek en een negatief zelfbeeld. Beide interventies bleken effectief.
 
Eddie Brummelman doet onderzoek naar narcisme en lage zelfwaardering bij kinderen. Zijn conclusie: narcisme is niet de tegenpool van een lage eigenwaarde, maar gaat er juist mee samen.
Sociale angst kan leiden tot erosie van de herinneringen aan positieve gebeurtenissen.
Dorien van der Meer, professioneel fotografe, onderzocht in haar eindscriptie voor de studie toegepaste psychologie het effect van het maken en bespreken van portretfoto’s op het zelfbeeld.
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.