Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Taxatie > Voorbeelden van oneerlijke weging

Kun je voorbeelden geven van oneerlijke weging?

Regelmatig zie je cliënten die weten dat ze veel kwaliteiten hebben, maar bij wie die kennis overschaduwd wordt door dat ene gebied waarover ze niet tevreden zijn. Twee voorbeelden.

 

Eetstoornissen en zelfbeeld

Zowel anorexia als boulimia cliënten zijn geobsedeerd door hun gewicht. Het lijkt alsof ze niets anders zijn dan hun ‘te grote’ omhulsel. Het zelfbeeld wordt gedomineerd door hun omvang, waaraan ze een vet minteken hebben toegekend. Positieve kwaliteiten, die ze wel degelijk kunnen zien, leggen geen gewicht in de schaal.

 

Body Dysmorphic Disorder en zelfbeeld

Cliënten met BDD zijn gepreoccupeerd met een specifiek aspect van hun uiterlijk. Ze lijken zichzelf gelijk te stellen aan die veronderstelde scheve neus of dat foute ooglid. Met andere, positievere, aspecten van het uiterlijk of de persoonlijkheid hebben ze nauwelijks voeling.

 

Behandeling

Naast de klachtspecifieke behandeling volgens de multidisciplinaire richtlijnen, kun je de oneerlijke weging beïnvloeden. Richt je erop het gewicht van andere gebieden te vergroten. Vraag je cliënt in het witboek speciale aandacht te geven aan andere gebieden en bekrachtig hem als hij dat doet. Ook als hij zich minder zorgen maakte over of minder belang hechtte aan zijn gewicht (of zijn foute neus), kan hij dat in het witboek noteren.
 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.