Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Taxatie > Betekenisanalyse en functieanalyse

Betekenis- en functieanalyses

Cissy is een 55-jarige vrouw die door hard werken haar negatieve zelfbeeld jarenlang buiten de deur heeft weten te houden. Nu ze haar bedrijf heeft verkocht en eindelijk rustig aan kan doen, blijkt het negatieve zelfschema er nog altijd te zijn.
 

Affectieve verwaarlozing en onvoorspelbaarheid

Het gezin telde zes kinderen, waarvan cliënte de een na jongste was. De ouders waren beiden aan de alcohol. Vader werd regelmatig ontslagen omdat hij zijn plichten verzaakte. Moeder was grillig en onvoorspelbaar. Was ze dronken, dan was cliënte haar lievelingetje, was ze nuchter dan zag moeder haar niet staan. Tenzij moeder gefrustreerd was, dan werd er gemept. Ouderlijk gezag ontbrak. De oudere broers en zussen maakten de dienst uit.

 

Een negatief zelfbeeld én een kort lontje

Cliente gooit haar hele ziel en zaligheid in het amateurtoneel. Sinds ze niet meer als vanzelfsprekend een van de hoofdrollen krijgt, is zij wantrouwig geworden en kan door het minste of geringste ontploffen. Aanwijzingen of kritiek werken als een rode lap op een stier. Genegeerd worden voelt aan als een doodsteek.
 

Betekenisanalyse (BA) en Functieanalyse (FA)

 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.