Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Therapeutische houding > Kan de partner helpen?

Kan de partner helpen?

T. schrijft:

Ik heb een nieuwe vriendin leren kennen, een lief en mooi mens maar met een erg negatief zelfbeeld. Zij voelt zich te min voor mij. Hoe kan ik haar helpen om haar zelfbeeld te verbeteren?

 

Als partner is het naar om te ervaren dat je vriendin niet kan zien en voelen dat zij een mooi mens is. Het geeft je een machteloos gevoel dat je haar dat keer op keer zegt, maar dat de boodschap maar niet doordringt.

Je bent geneigd je complimenten met veel nadruk te brengen, maar dat heeft een averechts effect. Je vriendin zal juist opsommen waarom je ongelijk hebt. ‘Ik ben helemaal niet mooi, want ….’ En dan komen er tien of meer bewijzen van het tegendeel.

 

Toch is het goed om complimenten te geven. Een paar tips:

'Grote' complimenten 

Grote complimenten, zoals ‘ik vind je mooi’, of ‘ik houd van je’, kun je laten voorafgaan door te zeggen: ‘Ik weet dat je me niet gelooft, maar ik wil je toch zeggen dat  …’ of ‘Ik weet dat je het moeilijk vindt om dit aan te horen, maar ik wil je toch laten weten dat ik …..’.

'Kleine' complimenten 

Geef vooral kleine concrete complimenten. Die zijn gemakkelijker voor iemand met een negatief zelfbeeld. Maak er een gewoonte van om je waardering uit te spreken over kleine dagelijkse dingen die je fijn vindt van je vriendin of die je fijn vindt om samen te doen.

Leg er niet al te veel nadruk op.

Complimenten herhalen 

Je kunt met je vriendin bespreken dat het je opvalt dat zij complimenten en waardering vaak van tafel veegt en dat je niet weet hoe je haar duidelijk moet maken dat je meent wat je zegt. Je kunt met haar afspreken dat je haar erop zal wijzen als zij een compliment van tafel veegt, dat jij je compliment dan zal herhalen en dat zij zal proberen om het tot zich door te laten dringen.

Neem de tijd, het is een hardnekkig probleem.

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.