Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Anders kijken > Positief verhaal

Zo'n positief verhaal schrijven, hoe gaat dat in zijn werk?

Het positieve verhaal zorgt voor integratie en afronding. Als ‘proeve van bekwaamheid’ zijn verschillende oefeningen in te zetten. Je daagt de cliënt uit om stevig achter zijn nieuwe overtuiging te staan.
 

Integratie

Tijdens het schrijven neemt de cliënt door wat hij in de therapie ontdekt heeft. Hij voegt alle brokstukjes samen: waarom hij oké is of goed genoeg. Welke positieve eigenschappen hij bezit. In welk gedrag ze tot uiting komen en waar ze hem gebracht hebben. Geef de opdracht ruim voor de einddatum. Cliënten zijn er vaak een paar weken mee bezig.

 

Ultieme test

De laatste sessie is je reinste exposure. Cliënt leest het verhaal voor aan therapeut of groep, liefst staand. Er valt een stilte, er klinkt applaus, men kijkt hem aan. Weerhoud hem ervan snel over iets anders te beginnen. Stel hem bloot aan de aandacht van een hele groep. Vraag hem zijn verhaal nog eens voor te dragen, nu steviger. Bij heel moedige cliënten kun je de exposure uitbreiden met een ‘advocaat van de duivel’-oefening.

Tom

Het lijkt (ik ben nog voorzichtig …) alsof ik in een ander spoor terecht gekomen ben, met andere gevoelens. Het heeft lang geduurd, maar het lijkt alsof bepaalde oude patronen van heel erg bang zijn voor afwijzing, er opeens niet meer toe doen.

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.