Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant > Zelfbeeldgroep effectief voor mensen met een psychose

Zelfbeeldgroep effectief voor mensen met een psychose

In het zorgprogramma Psychosen van het UMC Groningen kunnen patiënten met een psychose sinds 2015 deelnemen aan een zelfbeeldgroep. Inmiddels zijn de resultaten geëvalueerd: de patiënten  die de groepstraining volgden verbeterden significant op zelfbeeld en depressie.

 

De training

De training bestaat uit 9 wekelijkse sessie van anderhalf uur. Het draaiboek volgt de stappen die in de interventie in mijn boek Negatief zelfbeeld worden beschreven.

 

De clienten

Van de 30 deelnemers, evenveel mannen als vrouwen, waren 13 gediagnosticeerd met schizofrenie en 17 met een andere psychose spectrum stoornis. 90% van de deelnemers maakte de training af en deed mee aan de nameting.

 

Resultaten

De deelnemers verbeterden gemiddeld 7.1 punt op de Rosenberg Self-esteem Scale, waarmee zij opklommen van een zeer laag zelfbeeld naar de gezonde regionen. Ook was er een significante verbetering in de depressiescores te zien.

 

Het artikel lezen?

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.