Negatief zelfbeeld - Manja Neef

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

De oorzaken van een negatief zelfbeeld, zoals genetische kwetsbaarheid en de persoonlijke leergeschiedenis, zijn niet meer te veranderen, maar inzicht erin kan wel bijdragen aan meer compassie voor zichzelf. In een intake- of kennismakingsgesprek neem je de leergeschiedenis van je cliënt door. 

 

De persoonlijkheid van de cliënt met een negatief zelfbeeld

Wat voor kind was cliënt? Was hij een gevoelig kind, trok hij zich de reacties van anderen sterk aan? Of gooide hij zijn kop in de wind? Was hij schuchter en afhankelijk? Of was hij een doener die zelf wel naar oplossingen zocht?
 

Invloed van ouders en belangrijke anderen op het zelfbeeld

Hoe reageerden de ouders op cliënt? Kreeg hij veel kritiek en maar weinig waardering? Was er aandacht voor wie hij was? Of werden er (te) hoge eisen aan hem gesteld? Werd hij genegeerd of voortdurend vergeleken met een broer of zus die het beter deed of liever was? Was er sprake van mishandeling of seksueel misbruik? En wat deed dat met het zelfbeeld?

 

Invloed van de omgeving op de ontwikkeling van het zelfbeeld

Paste cliënt in de omgeving? En paste de omgeving bij cliënt? Had hij de capaciteiten om zich aan te sluiten? Kon hij meekomen op school en met sport? Of bleef hij een buitenbeentje? Had hij vriendjes? Of werd hij buitengesloten of gepest?

 

 

 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.