Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant > Je mag best wat narcistischer worden

Je mag best wat narcistischer worden

Je mag je best speciaal voelen, zegt psychotherapeut Craig Malkin in een artikel in Psychologie Magazine. Gezond narcisme vormt een buffer tegen psychische klachten.

 

Wat is ongezond narcisme?

Malkin deed onderzoek naar narcistische persoonlijkheidstrekken en kwam tot de conclusie dat zowel een te hoge als een te lage dosis narcisme je in de problemen brengt. Mensen die zich wegcijferen, zich richten op de behoeften van anderen en geen ruimte voor zichzelf vragen, ontberen gezond narcisme. Zij voelen zich regelmatig onzeker, incompetent en eenzaam.

 

Wat is gezond narcisme?

Gezond narcisme is: jezelf speciaal vinden zonder je boven de ander te stellen en zonder je zwakke punten te ontkennen. Naast de wensen en grenzen van anderen neem je ook die van jezelf serieus. Door je gevoelens serieus te nemen verbeteren je relaties met anderen en lukt het je om de doelen die je belangrijk vindt te bereiken.

 

Hoe kun je narcistischer worden?

Werk  aan je zelfbeeld adviseert Malkin. Houd een dagboek bij over je goede prestaties en eigenschappen. Noteer elke dag wat goed ging, waar je trots op mag zijn en wat er leuk aan je is.
 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.