Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Doelgroepen > Negatief zelfbeeld en ADHD > Behandeling van negatief zelfbeeld bij ADHD

Behandeling van negatief zelfbeeld bij ADHD

Aanpassingen zijn nauwelijks nodig. De interventie Negatief zelfbeeld is zo ingericht dat de cliënt het niet fout kan doen.

 

De lat ligt laag

Alles wat de cliënt ontdekt is oké. Niets of weinig opschrijven is geen probleem. Ontdekken dat er ook een andere visie mogelijk is, is het allerbelangrijkste.

De term 'huiswerk' roept negatieve associaties en herinneringen op, dus die gebruik je niet.

 

Positieve eigenschappen

Veel cliënten kunnen best een rijtje positieve eigenschappen opnoemen. Het negatieve zelfbeeld wordt bepaald door het lijstje negatieve eigenschappen die in het verleden een vet minteken hebben gekregen. Werk eraan dat die eigenschappen ook geassocieerd worden met een plusteken. Wat is de keerzijde van de medaille? Afleidbaar zijn betekent ook: associatief. Druk betekent ook: energiek.

 

Coping

Het aanpakken van de ooit gekozen coping hoeft, als het positieve zelfbeeld enige vaste grond onder de voeten heeft gekregen, geen probleem te zijn. Ook met kleine stapjes doet de cliënt andere ervaringen op. De stress en faalangst zijn inmiddels afgenomen waardoor het experimenteren wordt met iets nieuws in plaats van weer een prestatie waarbij je kan falen. 

 

Groepstherapie

Groepen met 'gelijkgestemden' werken heel goed, vertelt verpleegkundig specialist ggz Miriam Wauters die actief is in het ADHD café in Maastricht.

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.