Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant

Ook interessant

Nationale Zwelgavond

 

Een thema-avond van de VPRO op 4 januari 2019. Het is normaal dat je niet altijd gelukkig bent en je hoeft dus niet te doen alsof dat wel zo is. Bekende Nederlanders en Belgen geven een inkijkje in hun stemmingen.

 

 Onderzoek: Zelfwaardering bij ouderen

 

Von Soest en collega’s onderzochten welke factoren de zelfwaardering op latere leeftijd bevorderen dan wel belemmeren.

Begeleide zelfhulp ter bevordering van het zelfvertrouwen

 

In ggz-instellingen in Maastricht, den Haag en Amsterdam is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van een begeleide zelfhulpinterventie, gebaseerd op de interventie die in Negatief zelfbeeld beschreven is.

Inner Expedition Podcast #2 Hoe verander je een negatief zelfbeeld?

 

In mei 2018 had ik een gesprek met studentenpsycholoog Allard van Leeuwen. In zijn podcasts bespreekt hij met zijn gasten psychologische onderwerpen. Deze keer ging het over de problematiek van een negatief zelfbeeld, onder andere bij studenten.

CV der mislukkingen

 

Succesvolle Nederlanders vertellen over hun professionele dieptepunten als aanzet tot een maatschappelijk debat over het taboe op falen.

TrueSelfie

 

Op 10 april 2018 is op NPO3 de eerste aflevering van TrueSelfie te zien, een programma over jonge mensen die leven met psychische problemen, zoals gedachten aan zelfdoding, paniekaanvallen of depressies.

Onderzoek: veel zelfkritiek bij eetstoornispatiënten

 

Greta Noordenbos en Zoila van Geest onderzochten of eetstoornispatiënten meer last hebben van zelfkritiek en innerlijke kritische stemmen dan gezonde mensen zonder eetstoornis.

  1 maart Nationale Complimentendag

 

Vanaf 2003 is 1 maart Nationale Complimentendag. Geef op deze dag minstens drie complimenten. Bij cliënten met een negatief zelfbeeld moet je vaak extra moeite doen om een compliment door te laten dringen.

Zelfvertrouwen en faalangst bij topsporters

 

Ik geef regelmatig een gastles over negatief zelfbeeld aan de Postgraduate Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog. Met de Olympische Winterspelen 2018 in zicht een kleine bloemlezing.

Onderzoek: Negatief zelfbeeld vergeleken met emdr

 

Brecht Griffioen en Anneleen van der Vegt onderzochten de effectiviteit van de Negatief zelfbeeld interventie in vergelijking met emdr bij mensen met psychiatrische problematiek en een negatief zelfbeeld. Beide interventies bleken effectief.

 Hoe kweek je narcistische kinderen?

 

Eddie Brummelman doet onderzoek naar narcisme en lage zelfwaardering bij kinderen. Zijn conclusie: narcisme is niet de tegenpool van een lage eigenwaarde, maar gaat er juist mee samen.

Selectief geheugen bij sociaal angstigen

Sociale angst kan leiden tot erosie van de herinneringen aan positieve gebeurtenissen.

Fotografie interventie

Dorien van der Meer, professioneel fotografe, onderzocht in haar eindscriptie voor de studie toegepaste psychologie het effect van het maken en bespreken van portretfoto’s op het zelfbeeld.

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.