Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant

Ook interessant

Begin november lag ook de herziene versie van Negatief zelfbeeld in de boekwinkel.

Aan de interventie is niets veranderd. Wel is de tekst geactualiseerd en heeft het boek een nieuw fris uiterlijk gekregen.

Begin november verscheen een nieuwe uitgave van mijn hand.

Positivity Journal is een kloek dagboek met aantrekkelijke tekeningen en illustraties en voor elke dag een opdracht waarmee je je positieve zelfbeeld kunt verstevigen.

 

De podcastpsycholoog breidt uit

 

Omdat de podcast over negatief zelfbeeld van de Podcast Psycholoog zo druk wordt bezocht, hebben de makers besloten om een aantal extra's toe te voegen. Als je lid wordt van de Podcst Psycholoog Club kun je dat bonusmateriaal beluisteren.

 

Zelfbeeldgroep effectief voor mensen met een psychose

 

In het zorgprogramma Psychosen van het UMC Groningen kunnen patiënten  met een psychose sinds 2015 deelnemen aan een zelfbeeldgroep. Inmiddels zijn de resultaten geëvalueerd: de patiënten  die de groepstraining volgden verbeterden sginificant op zelfbeeld en depressie.

Interview de Podcast Psycholoog over negatief zelfbeeld

 

Eind februari 2020 had ik een gesprek met psycholoog en wetenschappelijk medewerker Marissa van der Sluis.

 
Brecht Griffioen en Anneleen van der Vegt onderzochten de effectiviteit van de Negatief zelfbeeld interventie in vergelijking met emdr bij mensen met psychiatrische problematiek en een negatief zelfbeeld. Beide interventies bleken effectief.

 
Von Soest en collega’s onderzochten welke factoren de zelfwaardering op latere leeftijd bevorderen dan wel belemmeren.

 
Van Schie en collega's onderzochten wat verschillende vormen van feedback met je doen en concludeerden dat een positief zelfbeeld een buffer vormt tegen kritiek en afwijzing. Heb je een negatief zelfbeeld dan is het lastig om negatieve kritiek naast je neer te leggen, ook als je die kritiek als niet-kloppend ervaart. Even lastig is het om positieve feedback door te laten dringen. 

 
Je mag je best speciaal voelen, zegt psychotherapeut Craig Malkin in een artikel in Psychologie Magazine. Gezond narcisme vormt een buffer tegen psychische klachten.

 
Een thema-avond van de VPRO op 4 januari 2019. Het is normaal dat je niet altijd gelukkig bent en je hoeft dus niet te doen alsof dat wel zo is. Bekende Nederlanders en Belgen geven een inkijkje in hun stemmingen.

 
Succesvolle Nederlanders vertellen over hun professionele dieptepunten als aanzet tot een maatschappelijk debat over het taboe op falen.

 
Op 10 april 2018 is op NPO3 de eerste aflevering van TrueSelfie te zien, een programma over jonge mensen die leven met psychische problemen, zoals gedachten aan zelfdoding, paniekaanvallen of depressies.

 
Greta Noordenbos en Zoila van Geest onderzochten of eetstoornispatiënten meer last hebben van zelfkritiek en innerlijke kritische stemmen dan gezonde mensen zonder eetstoornis.

 
Vanaf 2003 is 1 maart Nationale Complimentendag. Geef op deze dag minstens drie complimenten. Bij cliënten met een negatief zelfbeeld moet je vaak extra moeite doen om een compliment door te laten dringen.
 
Eddie Brummelman doet onderzoek naar narcisme en lage zelfwaardering bij kinderen. Zijn conclusie: narcisme is niet de tegenpool van een lage eigenwaarde, maar gaat er juist mee samen.
Sociale angst kan leiden tot erosie van de herinneringen aan positieve gebeurtenissen.
Dorien van der Meer, professioneel fotografe, onderzocht in haar eindscriptie voor de studie toegepaste psychologie het effect van het maken en bespreken van portretfoto’s op het zelfbeeld.
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.