Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant > Hoe kweek je narcistische kinderen?

Hoe kweek je narcistische kinderen?

Eddie Brummelman doet onderzoek naar ontstaan, voortbestaan en interventies bij narcisme en lage zelfwaardering bij kinderen. Zijn conclusie: narcisme is niet de tegenpool van een lage eigenwaarde, maar gaat er juist mee samen.

 

Complimenten

Brummelman waarschuwt voor te veel en te grote complimenten: ‘Jij bent fantastisch!’, ‘Jij wordt later een profvoetballer!’ Door overwaardering kweek je narcistische kinderen. Als je houding als ouder is ‘mijn kind verdient het om op een speciale manier behandeld te worden’, dan zal het kind ook gaan geloven: ‘Ik ben speciaal’.

 

Denken dat je speciaal bent, maakt echter kwetsbaar. Worden deze kinderen geprezen, dan voelen ze zich verheven. Krijgen ze kritiek, dan worden ze gekrenkt en willen het liefst door de grond zakken.

 

Eddie Brummelman (2016) Narcistische kinderen. Aard, ontwikkeling, oorsprong en interventies. De Psycholoog, 51 (1), 10-19.


Meer lezen?

http://www.uva.nl/content/nieuws/persberichten/2017/09/hoe-vormen-kinderen-een-zelfbeeld.html

https://www.psychologiemagazine.nl/redacteur/eddie-brummelman/

http://www.uva.nl/profiel/b/r/e.brummelman/e.brummelman.html

 

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.