Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Theorie en praktijk > Behandeling > Toewerken naar intrinsieke bekrachtiging

Toewerken naar intrinsieke bekrachtiging

Door de blik te verleggen naar het positieve zal de stemming van de cliënt verbeteren, zal hij meer energie ervaren en meer durven ondernemen. In de beginfase van de behandeling moet je de cliënt een handje helpen. Uiteindelijk moet het nieuwe gedrag onder controle komen van intrinsieke bekrachtiging. 
 

Complimenten

De cliënt voelt zich aanvankelijk ongemakkelijk als hij positieve zaken van zichzelf ontdekt en naar voren moet brengen. In die fase is jouw bekrachtiging nodig en vooral ook het steeds in herinnering brengen van het therapiedoel. Complimenten van de therapeut helpen om een begin te maken, maar dienen slechts ter overbrugging. Het gedrag zelf wordt op den duur belonend als de cliënt merkt en voelt dat letten op positieve zaken zijn stemming verbetert en zijn zelfvertrouwen doet toenemen. 
 

Geen superlatieven

Als de discrepantie tussen jouw compliment en de overtuiging van de cliënt groot is, zal de cliënt met nog meer bewijzen komen voor zijn ‘niet waardevol zijn’. Daarom moeten complimenten liggen binnen de zogenaamde latitude of acceptance. Complimenteer de cliënt niet voor de inhoud van zijn witboek, maar voor de inspanning om er iets in te krijgen.
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.