Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Anders kijken > Positieve eigenschappen verzamelen > Positieve eigenschappen die juist té zijn

Positieve eigenschappen die juist té zijn ...

Dat vind jij tenminste als therapeut ...
 

Je reageert weinig enthousiast

Vaak noemt je cliënt in eerste instantie positieve eigenschappen waarvan jij denkt: 'Ja, maar dat doe je nu juist te veel. Deed je dat maar eens wat minder.' Je cliënte is inderdaad erg behulpzaam, een goede eigenschap, met als gevolg dat zij wel vaak over haar grenzen gaat. Je client is precies, heel goed natuurlijk, maar zijn perfectionisme maakt dat hij tegen een burn-out aanzit. Je reageert niet erg enthousiast.

 

Juich elke eigenschap toe

Het is al moeilijk genoeg voor de cliënt om in positieve termen over zichzelf te praten, dus rem hem niet af. Bekrachtig hem voor het feit dat hij, zonder ja, maren, kan zeggen dat hij precies is, dat zij volmondig kan zeggen dat zij behulpzaam is. Vertrouw erop dat later, als hun zelfbeeld positiever wordt, hun gedrag ook zal veranderen. Hij zal iets af kunnen doen van de perfectionistische eisen die hij aan zichzelf stelt, zij zal voelen dat ze ook wel oké is als ze af en toe nee zegt tegen weer een verzoek om te helpen.
 

Zoek naarstig door

Zoek samen met de cliënt naar positieve eigenschappen die er níet altijd uitkomen, die nog zwak zijn, die misschien alleen nog maar als kiemplantje aanwezig zijn. En zorg ervoor dat de cliënt ook die zonder ja, maren kan toevoegen aan zijn woordspin of aan zijn positieve lijst.
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.