Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Het negatieve zelfbeeld de pas afsnijden > Externaliseren van het negatieve zelfbeeld

Je spreekt vaak over ‘het’ negatieve zelfbeeld alsof het niet bij de cliënt hoort. Doe je dat met opzet?

Ja, de cliënt heeft er baat bij het negatieve zelfbeeld als 'Fremdkörper’ te kunnen beschouwen. Bezijden de waarheid is dat niet. Heb je eenmaal een negatief zelfbeeld, dan gaat het zijn eigen gang. Selectieve informatieverwerking en vermijdings- en veiligheidsgedrag houden het negatieve beeld in stand.

 

Spreek over het zelfbeeld in onpersoonlijke termen

In plaats van je negatieve zelfbeeld, kun je termen gebruiken als 'het', 'die stem', 'de ondertiteling' of 'de 'ja, maren''. Ik houd ervan om het negatieve zelfbeeld te externaliseren.

 

Censuur te lijf gaan in groepen

Laat cliënten in zelfbeeldgroepen een ‘ja, maar-schriftje’ bijhouden. Wie een ‘ja, maar’ hoort, pakt het schrift en voegt de ‘ja, maar’ toe.  De cliënt wordt gevraagd om te herhalen wat hij zei, maar nu zonder de 'ja, maar'.

 

Laat maar kletsen, dat negatieve zelfbeeld ...

Het beste is om die stem maar te laten kletsen, zonder ermee in discussie te gaan. Het ene oor in en het andere weer uit. Dat geldt niet alleen voor je cliënt. Laat hem als therapeut ook links liggen!
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.