Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Vraag en antwoord > Therapeutische houding > Welke eigenschappen zitten je in de weg?

Welke eigenschappen zitten je in de weg als je een cliënt met een negatief zelfbeeld behandelt?

 

Slecht tegen stiltes kunnen

In de stiltes die vallen is je cliënt aan het werk. Hij heeft iets positiefs ontdekt, maar allerlei 'ja, maren' dringen zich op. Gun hem de tijd om die 'ja, maren' te wegen, hij legt ze mogelijk terzijde en redt daarmee het positieve. Snel interveniëren betekent: de weg van verstandelijk weten naar gevoelsmatig weten afsnijden.

 

Snel verveeld raken

Er gebeuren geen spectaculaire dingen in de behandeling. Inzicht en gevoel veranderen maar langzaam. Je moet het hebben van herhaling, veel herhaling. Het lijkt of je cliënt steeds met hetzelfde komt. Alleen als je er oog voor hebt zie je de verandering.

 

Graag in discussie gaan

Discussies doen een beroep op 'verstandelijk weten'. Komt je cliënt met een negatieve uitspraak en jij reageert daarop met bewijzen van het tegendeel, dan open je de weg naar de imposante doos met negatieve weetjes die je cliënt in zijn leven heeft verzameld. Dat is zijn sterke kant, hij zal het van je winnen. Aan het einde van de zitting heb je het negatieve zelfbeeld versterkt.

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.