Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Theorie en praktijk > Behandeling > Het protocol in een oogopslag > Hoeveel tijd heb je nodig voor het protocol?

Hoeveel tijd heb je nodig?

E. stuurde me een mail waarin ze vertelde dat ze zelfstandig begonnen was in het boek Negatief zelfbeeld. Ze wilde graag weten hoelang ze over een hoofdstuk moest doen.

 

Beste E.,

Goed dat je begonnen bent aan het boek.
Ik zal proberen je richtlijnen te geven bij het doorlezen van het boek en het doen van de oefeningen.
 
Hoofdstuk 1 en 2 zijn inleidende hoofdstukken, je kunt er snel doorheen gaan en de oefeningen doen. Het is voorbereidend werk op het ‘echte’ werk, dat in Hoofdstuk 3 begint. Wel is het goed de uitleg over het ontstaan en voortbestaan in Hoofdstuk 1 en 2 af en toe nog eens door te lezen.
 
Zoals ik al zei, in Hoofdstuk 3 begint het ‘echte’ werk, het witboek. Deze fase is lastig, je moet iets heel nieuws leren, namelijk door een heel andere bril naar jezelf kijken. Je oude gewoonte om met een negatieve blik naar jezelf te kijken en naar alles wat je doet of meemaakt, is zo sterk, dat positieve dingen maar moeilijk doordringen.
Je doet er goed aan dagelijks in het witboek te schrijven en de aantekeningen van voorgaande dagen nog eens te lezen. Er zullen best dagen zijn dat het je niet lukt om tegen die negatieve kijk in te gaan, maar verlies de moed niet. Net als met het leren van een vreemde taal, gaat het in het begin heel moeizaam en je vergeet steeds wat je eerder geleerd hebt, maar er komt een punt waarop je het gevoel krijgt ‘ja, ik krijg het nu toch onder de knie’. Ik geef 8 tips om steeds meer feitjes in het witboek te verzamelen. Ik zou voor dit hoofdstuk 3 à 4 weken uittrekken. Je kunt doorgaan naar het volgende hoofdstuk als het je iedere dag lukt om een paar dingen op te schrijven, ook op dagen dat je je niet zo happy voelt. Belangrijk is dat je merkt dat je gaat voelen dat de dingen die je opschrijft ook echt positief zijn.
 
Dan ga je door naar Hoofdstuk 4, je gaat eigenschappen bedenken bij de ervaringen en gebeurtenissen die je nog steeds iedere dag in je witboek blijft verzamelen. Ook dat is lastig, omdat je niet gewend bent om in positieve termen over jezelf te denken en te spreken. Ook hier is herhaling heel belangrijk. En doorzetten! Ook als het een dag minder gaat en je stemming slecht is. Reken er 2 à 3 weken voor om het denken over jezelf in termen van positieve eigenschappen,  vaardigheden en talenten tot een nieuwe gewoonte te maken. Ik geef 8 tips om steeds meer positieve eigenschappen te ontdekken.
 
Hoofdstuk 5 gaat over de manieren waarop het negatieve zelfbeeld steeds maar roet in het eten gooit door je allerlei negatieve boodschappen in te fluisteren. Je leert in dit hoofdstuk om niet meer naar die stem te luisteren. Mijn ervaring is dat je dit hoofdstuk snel kunt doorwerken en dat je snel zal gaan herkennen wanneer die negatieve stem er weer is. De meeste mensen kunnen hem dan gemakkelijk tot zwijgen brengen.  Daar moet je dan natuurlijk altijd mee doorgaan, maar dat kan naast de andere opdrachten. Voor Hoofdstuk 5 heb je denk ik aan een week genoeg.
Je kunt trouwens dit hoofdstuk ook al eerder lezen, en als het je aanspreekt kun je vast gaan proberen om die hinderlijke stem het zwijgen op te leggen.
 
In Hoofdstuk 6 ga je uitzoeken of je iets aan je gedrag wilt veranderen.
Ik zou er een week of 3 voor uittrekken.
 
In Hoofdstuk 7 leer je minder gevoelig worden voor kritiek.
Ook 2 à 3 weken.
 
Hoofdstuk 8 hoef je alleen te lezen als je van jezelf weet dat je perfectionistische trekjes hebt. Je gaat experimenteren met de dingen wat minder perfect doen. Ook 2 à 3 weken.
 
Hoofdstuk 9 is de afronding van je werk. Je schrijft een afsluitend verhaal over jezelf en je bedenkt hoe je in de toekomst vast wilt houden wat je in dit boek geleerd hebt. Ook 2 à 3 weken.
 
In totaal 16 à 20 weken.  Je kunt er ook langer over doen, als je wilt, daar is niets op tegen.
Het lijkt misschien een lange tijd. Dat komt omdat herhaling heel belangrijk is. Daarom raad ik je aan om het witboek al die weken bij te houden. Er komt steeds een opdracht bij, dus het lijkt steeds meer werk, maar je zult merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat.
 
Met vriendelijke groet, Manja
 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.