Negatief zelfbeeld - Manja Neef
Ook interessant > Onderzoek: cgt vergeleken met emdr

Onderzoek: cgt vergeleken met emdr

Brecht Griffioen en Anneleen van der Vegt onderzochten de effectiviteit van de Negatief zelfbeeld interventie in vergelijking met emdr. Beide interventies blijken effectief.

 

Opzet

In een randomized controlled trial worden 20 patiënten met psychiatrische problematiek en een negatief zelfbeeld geïncludeerd. Elf daarvan krijgen een individuele emdr behandeling gericht op het negatieve zelfbeeld. Negen patiënten krijgen een cgt- groepsbehandeling volgens de stappen beschreven in het boek Negatief zelfbeeld.

 

Resultaten

Beide behandelingen laten een statistisch significante verbetering zien in het zelfbeeld. Bij 60% van de patiënten is de verbetering klinisch relevant. Beide methoden zijn even effectief.

 

Effect op andere klachten

Ook wordt een significante vermindering van psychische klachten en een toename van de frequentie van sociale interacties gevonden. Alle effecten blijven in de follow-up periode bewaard. Er worden geen verschillen gevonden tussen de twee methoden.

 

Het artikel lezen?

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.